In de afgelopen jaren hebben we verschillende manieren van kamperen uitgeprobeerd. We zijn een aantal keer met een camper op pad geweest en hebben vele jaren een caravan achter onze auto gehangen. Zelfs de vouwwagen is aan bod gekomen en we hebben echt gekampeerd in een tent.

We hebben dus heel goed de voor- en nadelen ondervonden en deze delen we dan ook graag met jullie.

Kamperen met een caravan

Een caravan wordt ook wel ‘tweede huis op wielen’ genoemd. Het grote voordeel van een caravan is het feit dat je vrijwel alles bij de hand hebt. Je keuken, bed, zitruimte, toilet en nog veel meer. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het meenemen. Het enige wat je dan nodig hebt is een plek waar je de elektriciteit op kunt aansluiten.

Een groot nadeel van een caravan is de stalling. Je moet hem ergens kwijt in de maanden dat je hem niet gebruikt. Zo’n stalling is natuurlijk ook niet gratis, dus het geeft je extra kosten.

Met een camper kamperen

Ga je met een camper op pad dan zul je merken dat je veel vrijheid ervoor terug krijgt. Je kunt grote afstanden overbruggen en het is niet eens altijd nodig om een camping op te zoeken. De camper geeft dezelfde luxe als een caravan doordat je alles bij je hebt. Echter rijdt een camper vaak minder lastig dan een caravan achter de auto.

Een groot nadeel is wel dat je nooit zonder camper op pad kunt. En dus ook niet overal kunt komen. Daarnaast is de aanschaf van een camper erg duur. Het is dus zeker niet voor iedereen weg gelegd.

Kamperen met een vouwwagen

Wat je ook steeds vaker ziet is een vouwwagen achter de auto. Een vouwwagen is in die zin niet meer dan een aanhanger, maar zorgt er wel voor dat je jouw eigen woon- en slaapruimte bij hebt. Een ander voordeel is dat hij vaak snel op te zetten is plus de slaapruimte staat meestal niet op de grond. Wat doorgaans toch fijner slaapt.

Echter is een vouwwagen in verhouding wel weer duur in aanschaf plus je kunt niet alles meenemen. Dat past namelijk niet in de aanhangwagen. Vaak zie je dus gebeuren dat er ook nog een grote dakkoffer aangeschaft moet worden.

Het echte kampeergevoel met een tent

Ga je met een tent kamperen dan zul je het echte kampeergevoel ervaren. Dat gevoel van vrijheid waar je zo naar verlangt na een jaar lang hard werken. Tegenwoordig zijn er tenten die enorm snel op te zetten zijn. Geen gedoe meer met de vele stokken die in elkaar moeten en dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Nee een tent opzetten is voortaan zo gepiept.

Een nadeel van een tent is wel het afbreken bij slecht weer. Want dan gaat de tent nat terug in de wagen en moet je hem bij thuiskomst eerst nog laten drogen.

Ben je meer van de Glamping in plaats van kamperen dan zijn de grote tipitenten hier juist ook voor geschikt. Lekker luxe met een echt bed in plaats van een matrasje op de grond. Met een bagagewagen achter je auto kun je zowel de tent meenemen als alle andere spullen die je nodig hebt.

Voor ieder wat wils

Je merkt het wel, aan elke vorm van kamperen zitten zowel voor- als nadelen. Het is maar net wat jij het fijnste vind. Er is dus voor ieder wat wils.

Weet je niet goed of kamperen wel iets voor jou is? Dan kun je er ook aan denken om eens iets te huren. Bij ons kun je niet alleen de tent en bagagewagen huren, maar ook de gehele inventaris. Zo is je pakket compleet en hoef je niet al een hele investering te doen in spullen die je slechts 3 weken per jaar gebruikt.

Hulp nodig?