Wanneer je gaat kamperen met een tent (of met een caravan met voortent) dan kan gebeuren dat je tent vies wordt. Is het alleen wat zand dan klop je deze er vaak makkelijk af. Maar hoe krijg je bepaalde lastige vlekken eruit zoals vogelpoep? En welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor een tent? Ik geef je tips hoe je jouw tent kunt schoonmaken. En vertel ook wat je vooral NIET moet doen.

Tips schoonmaken tent

Uiteraard is het goed om zoveel mogelijk vlekken in je tentdoek te voorkomen. Klop daarom om de zoveel dagen het zand van je tent af met een zachte borstel en zet bijvoorbeeld je barbecue zo ver mogelijk van de tent zelf. Je kunt schimmelvorming ook zoveel mogelijk voorkomen door de tent altijd goed te ventileren, ook als hij niet of nauwelijks wordt gebruikt. Berg je tent dan ook op in een katoenen zak en liever niet in iets synthetisch, want dat ademt niet of nauwelijks. En pak je tent ook zeker droog in. Niet mogelijk? Vouw je tent dan losjes op en laat hem thuis alsnog drogen.

  • Vlekken in je doek? Laat deze eerst goed drogen voordat je ze probeert te verwijderen.
  • Gebruik geen borstel met kunststof vezels, deze beschadigen het doek.
  • Gebruik nooit zeep of andere chemische middelen, deze tasten de waterafstotende eigenschappen van een tentdoek aan.
  • Leg je tent bij het schoonmaken nooit zomaar op de grond. Dit zorgt voor nieuwe vlekken. Het beste is om je tent goed op te zetten en anders op een schoon grondzeil te leggen.

Lees ook: Kamperen met kinderen wanneer het regent, 9 tips

Zit er vogelpoep op je tent? Maak dit dan schoon door dit eerst hard te laten worden en daarna eraf te schrapen met een lepeltje. Vervolgens reinig je het met water en een doek of zachte borstel. Ook komt het nog wel eens voor dat er hars van de bomen op je tentdoek terecht komt. Deze hars maak je hard met een ijsklontje waardoor je het er ook af kunt schrapen met een lepeltje. Vetvlekken krijg je vrijwel nooit goed uit je tent, probeer dit dus echt te voorkomen. Komt er toch een vetvlek op je tentdoek? Dep dit dan op met keukenpapier en probeer het vooral niet uit te smeren.

Schoonmaakmiddelen voor je tent

Alhoewel het beter is om je tent met water en een zachte doek of borstel schoon te maken kun je soms niet voorkomen om toch een schoonmaakmiddel te gebruiken. Het beste is om bij de winkel waar je de tent gekocht hebt navraag te doen. Zij hebben vaak speciale middelen te koop.

Daarnaast heeft Kampeer & Caravan kampioen een aantal middelen uitgebreid getest en daarbij kwam de 123 Products Alpha tentdoekreiniger als beste uit de bus. Ook is hij makkelijk in gebruik en kun je hem thuis ook gebruiken voor je zonnescherm en parasol. Uit deze test kwam ook dat je in principe de tent na gebruik van dit middel niet opnieuw hoeft te impregneren. Maar test het toch maar even voor de zekerheid. Zou vervelend zijn wanneer je op vakantie gaat of bent en je alsnog nat wordt omdat je tent lek is.

Gebruik deze producten vooral niet voor je tent

Zoals ik eerder al aangaf bij de tips is het gebruiken van zeep en chemische middelen niet goed voor je tentdoek. Juist de middelen zoals Dreft en Dasty waar je thuis alles mee schoon krijgt zijn slecht voor je tent. Gebruik deze producten dan ook zeker niet voor je tent!

Hoe maak jij jouw tent schoon? Laat je tips in de reacties achter!

Hulp nodig?