Welke aanhanger mag ik trekken?

Dat regels niet altijd duidelijk zijn blijkt wel uit de volgende wet over wat een auto nu mag trekken. Nu heb ik het niet over wat je met je rijbewijs B mag trekken en wanneer je nu rijbewijs B-E nodig hebt. Nee het gaat nu specifiek over wat je auto mag trekken.

Op het kenteken bewijs van je auto staat wat je geremd en ongeremd maximaal mag trekken. Je zou zeggen, “nou duidelijk toch” Nou, zo duidelijk is het niet. Als je googelt op deze vraag krijg je diverse antwoorden, zelfs het RDW komt met 2 verschillende antwoorden. De wet maakt namelijk verschil in soorten gewichten:

  1. De technische maximum massa .
  2. De toegestane maximum massa

Nu staat op het huidige kentekenbewijs ( creditcard formaat ) het techn. max. massa AHW,

In dit voorbeeld mag deze auto dus geremd 800kg trekken en ongeremd 500kg. Nu hebben de meeste ongeremde aanhangers een maximaal totaalgewicht van 750kg. Je zou zeggen dat je dan met deze wagen die aanhanger niet mag trekken. Op dit punt bestaat er dus discussie.

Ik heb de Politie, ANWB, RDW en diverse andere belanghebbende geraadpleegd. Wat blijkt, Anders dan wanneer je het over rijbewijs B of BE hebt, geldt hier dat op het kenteken staat het technisch maximum massa en niet het technisch toegestane massa. Dus als je met een aanhanger rijdt die 750kg MAG laden maar in werkelijkheid je deze niet zwaarder dan 499kg laad, mag je deze met de auto uit het voorbeeld rijden.

Voorbeelden

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Maximaal trekgewicht

De aanhanger mag in werkelijkheid nooit zwaarder zijn dan dit gewicht (1300 kg geremd en 650kg ongeremd) in bovenstaand voorbeeld).

Let op:
Dit heeft uitsluitend betrekking op wat de auto mag trekken, niet wat je als bestuurder mag. Heb je alleen een B-rijbewijs kunnen aanvullende bepalingen gelden!

 

Hoger gewicht aanhanger?

Vaak wordt gevraagd of het maximaal toegestaan gewicht van de aanhanger hoger mag zijn dan het maximaal trekgewicht van de auto? Ja, dat mag, maar het maximaal gewicht mag in werkelijkheid niet meer zijn dan het trekgewicht. De aanhanger mag dan dus niet maximaal beladen zijn.

Voorbeeld:
De auto mag volgens kenteken maximaal 1300 kg trekken. De aanhanger mag volgens kenteken beladen worden tot 1350 kg. Je mag daarmee rijden zolang de aanhanger niet zwaarder beladen is dan 1300 kg

of

De auto mag volgens kenteken ongeremd tot 650kg trekken, De aanhanger mag tot maximaal 750kg zijn. Je mag daarmee rijden zolang de aanhanger niet zwaarder is dan totaal 650kg incl lading.

Op wetten.overheid.nl staat in Artikel 5.18.18a hoe e.e.a. wettelijk geregeld is:

1. Als in het kentekenregister of op de kentekencard dan wel het kentekenbewijs van personenauto’s een maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, dan mag:
a. de totale massa van aanhangwagens met een bedrijfsrem,
b. de som van de aslasten van autonome aanhangwagens met een bedrijfsrem, of
c. de som van de aslasten of de aslast in combinatie met een positieve koppelingsdruk van middenasaanhangwagens met een bedrijfsrem, achter die personenauto’s maximaal 3.500 kg bedragen en daarbij de laagste van de volgende waarden niet overschrijden:
1°. de maximum te trekken massa aanhangwagen zoals die in het kentekenregister of op de kentekencard dan wel het kentekenbewijs van het trekkende voertuig is vermeld;
2°. de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de constructie van het trekkend voertuig;
3°. de door de fabrikant bepaalde technisch toegestane getrokken maximummassa gebaseerd op de sterkte van de mechanische koppelinrichting;
4°. de technisch toegestane maximummassa van het trekkend voertuig, of 1,5 maal de technisch toegestane maximummassa van de personenauto, voor zover de personenauto een aantekening op de kentekencard, dan wel het kentekenbewijs of in het kentekenregister ‘G’ heeft.

4. Als in het kentekenregister of op de kentekencard dan wel het kentekenbewijs van een personenauto geen maximum te trekken massa aanhangwagen is vermeld, mag géén aanhangwagen worden voortbewogen.

Toelichting

Er wordt gesproken over de totale massa van de aanhangwagen en niet over de totale  toegestane massa van de aanhangwagen. Dit impliceert dat een auto die op kenteken 1000 kg mag trekken gerust een zwaardere lege dubbelassige ‘boedelbak’ mag trekken als er maar geen of weinig lading in zit.

 

Onze bagagewagens:

Kampeerspullenverhuur heeft alleen geremde bagagewagens. In ons pakket zit een geremde bagagewagen van maximaal 750kg.

Als je een pakket kiest, kijken wij naar wat jouw auto mag trekken. Past deze uitrusting inclusief bagagewagen met het gewicht van wat jouw auto mag trekken is er geen probleem. Op verzoek geven wij zelfs een weegbrief mee. 

Dus ook voor de kleinere auto hebben wij de juiste bagagewagen.

Hulp nodig?