Weet je nog niet goed of kamperen jouw ding is, maar wil je het wel eens proberen? Dan is het misschien zonde om veel geld uit te geven aan een luxe tent, vouwwagen, caravan en alle benodigdheden. Je zou eens kunnen vragen of je de kampeeruitrusting van vrienden of familie mag lenen, zodat je het kunt uitproberen. Als dat geen optie is, dan kun je natuurlijk ook altijd nog onze kampeeruitrustingen huren.

Voor wie wel al zeker van zijn zaak is en elk jaar wil gaan kamperen, is het een kwestie van eropuit trekken en diverse campingwinkels bezoeken. Wat voor een kampeermiddel wil je en wat zijn je eisen? Houd de aanbiedingen goed in de gaten, maar verlies zeker de kwaliteit niet uit het oog.

Tent.

Als eerste moet je natuurlijk kijken hoe je wil gaan kamperen. In een eerdere blog kan je de voor- en nadelen van Caravan, vouwwagen en tent bekijken. Ik ga hier alleen verder voor de keuze en uitleg van een tent. Tenten zijn er in diverse soorten en maten.

Tentdoek.

Wat heel belangrijk is, is het tentdoek. Deze heb je in diverse soorten materiaal.

Polyamide.

Polyamide (beter bekend onder de naam nylon) heeft een glad uiterlijk. Om het waterdicht te maken is er een speciale laag (coating) op aangebracht. Dure coatings zijn van een siliconenpreparaat, waardoor het doek beter bestand is tegen uv-straling. Bovendien rekt het daardoor minder dan doek met een polyurethaan (PU) coating.
Ademende coatings komen weinig voor. De gewichten variëren van 45 g/m2 (ripstopnylon) tot circa 90 g/m2. Het doek gaat ongeveer 12 tot 30 weken mee. Het gebruik speelt daarin een grote rol.

Voor- en nadelen:

+ zeer laag gewicht (ook bij vochtig weer)
+ zeer compact te verpakken
+ niet zo duur materiaal
+ snel droog, goede waterdichtheid
+ afwasbaar

– minder plezierig leefklimaat (condensvorming ’s nachts, extra warm als de zon schijnt)
– gevoelig voor uv-straling
– rekt en krimpt bij warmte en koude
– niet echt scheurbestendig (uitgezonderd ripstop)
– brandbaar (smeltend polyamide veroorzaakt ernstige brandwonden) tenzij van brandwerende coating voorzien

Polyester.

Polyester bestaat in veel kwaliteiten. Het zwaardere doek (280-350 g/m2) neemt meer volume in dan het lichtere (80-140 g/m2). Een enkel- of tweezijdig aangebrachte coating maakt het doek waterdicht. Soms is een vlamvertragende laag aangebracht.

Voor- en nadelen:

+ droogt zeer snel, neemt geen vocht op
+ blijft licht bij vochtig weer
+ zeer compact te verpakken
+ beter bestand tegen uv-straling dan polyamide (rekt en krimpt niet)
+ afwasbaar

– minder plezierig leefklimaat (condensvorming ’s nachts, extra warm in de zon)
– indien niet voorzien van brandwerende coating: brandbaar (smeltend polyester veroorzaakt ernstige brandwonden). Bij de zware doeksoorten komt pvc als coating voor.

Acryl.

Acryl lijkt uiterlijk veel op katoen, maar is een synthetisch product. Het is waterafstotend en kan, mits ongecoat, waterdamp doorlaten. Acryldoek weegt ongeveer 290 g/m2.

Voor- en nadelen:

+ duurzaam
+ hoge kleurechtheid
+ laat ongecoat waterdamp door
+ reinigbaar

– hoge prijs
– weefsel houdt vuil vast
– brandbaar (smeltend acryl veroorzaakt ernstige brandwonden)

Polyester-katoen.

Polyester-katoen is een doeksoort waarin katoen en polyester met elkaar zijn vermengd. Dat geldt dan ook voor de eigenschappen. Verhoudingsgewijs zijn deze doeksoorten zwaarder dan lichtgewicht synthetisch doek en dat maakt ze ongeschikt voor rugzaktenten. Meeste combinatie is 65% katoen en 35% polyester.

Voor- en nadelen:

+ ademende eigenschappen (minder dan katoen, meer dan polyester)
+ uv-bestendig
+ droogt snel
+ sterk
+ onderhoudsvrij

– afhankelijk van de verhouding polyester/katoen kan condensvorming optreden

PVA.

De eigenschappen van Polyvinylahol (PVA) zijn vergelijkbaar met die van katoen. Het kan wat vocht opnemen en ook ‘ademen’. Dit laatste echter alleen als het doek ongecoat is. Om PVA-doek sterker te maken, wordt het ook met polyester vermengd. De zware kwaliteit weegt circa 280 g/m2, de lichte circa 220 g/m2.

Voor- en nadelen:

+ duurzaam
+ condensarm
+ reinigbaar

– hoge prijs
– weefsel houdt vuil vast
– brandbaar

Katoen.

Katoen is een natuurproduct dat al van oudsher in tenten wordt toegepast. Het wordt waterafstotend gemaakt, krijgt een behandeling tegen rot en schimmel en vaak ook tegen krimp. Dure soorten zijn tegen verkleuren behandeld. Lichtgewicht doek kan van een betere kwaliteit zijn dan zwaarder doek. Maar is kwetsbaarder en gaat minder lang mee. Meeste gebruikte stof is 220 gr/m, 285 gr/m 320 gr/m, 360 gr/m en 440 gr/m

Voor- en nadelen:

+ prettig leefklimaat (ademende en vochtregulerende werking)
+ geringe invloed van uv-straling op de sterkte
+ stiksels zwellen dicht bij regen / prima waterdichtheid
+ warmer in koude omstandigheden; koeler in warme omstandigheden

– zwaarder na regenval, langere droogtijd
– niet bestand tegen vochtig opbergen (schimmelvorming), chemicaliën
– vergt meer onderhoud
– krimpt bij vocht
– opgevouwen een groter pakket

Wij als kampeerspullenverhuur hebben gekozen voor katoen voor onze tenten. Polyamide en polyester hebben een minder plezierig leefklimaat, Acryl en PVA zijn brandbaar. Polyester/katoen was een goede tweede keuze maar een tent van geheel katoen blijkt toch voor de algemene kampeerder de ideale tent te zijn. Wij hebben tenten van 360 gr/m. Deze tenten zijn het meest geschikt voor alle 4 de seizoenen. Lekker ademend in de zon, heerlijk droog tijdens regen.

ook dan kan je je eigen vermaken in een tent

Onder moeders paraplu.

Soorten tenten.

Tenten zijn er zoals al gezegd in diverse soorten en maten. zo heb je koepeltenten, Tunneltenten , Opblaasbare tenten,  Familietenten, groepstenten en tipitenten. ieder type tent heeft zij eigen voor- en nadelen.

Koepeltenten.

Een koepeltent is een handige tent die voor veel doeleinden geschikt is. Een koepeltent is de perfecte tent voor actieve vakanties waarbij de bagage zo licht mogelijk moet zijn, Een koepeltent kan ook als bijzettent worden gebruikt voor kinderen om bijvoorbeeld in te spelen. Deze tent heeft twee of drie boogstokken die elkaar op het hoogste punt kruisen. Door deze constructie is deze zeer goed en stevig te spannen. Koepeltenten met aluminium tentstokken zijn erg geschikt als trekkerstent.

Tunneltenten.

Een tunneltent is voor meerdere doeleinden geschikt. Zo is de tent ideaal voor reizigers die zich telkens verplaatsen, doordat deze eenvoudig op te zetten is, maar ook voor gezinnen die gaan kamperen. Bij tunneltenten worden de boogstokken parallel achter elkaar geplaatst, zodat de boogtent uit meerdere bogen bestaat. Dit zorgt voor een grote ruimte, maar biedt ook de mogelijkheid om meerdere slaapcompartimenten in de boogtent te maken of een luifel aan de tent te bevestigen.

Opblaasbare tent

Een opblaasbare tent ziet er uit als een ‘normale’ tent, maar het grote verschil is dat dit type tent geen tentstokken heeft. De traditionele tentstokken zijn namelijk vervangen door luchtslangen. Groot voordeel is het opzetgemak en de opzetsnelheid. Je sluit de pomp aan op de ventielen en in mum van tijd is de tent compleet opgezet. Het enige dat je nog hoeft te doen, is de tent afspannen en inrichten. Hierdoor kan je vakantie meteen beginnen.

Familietenten.

Ga je met het hele gezin op vakantie? Dan is een familietent wat voor jou. De familietenten creëren een huiselijk gevoel door de verschillende slaapcompartimenten en de gezamenlijke ruimte om met het hele gezin bij elkaar te komen. Ideaal voor gezinnen met kleine kinderen, maar ook zeker met tieners gezien de grote leef- en slaapruimte.

Groepstenten.

Een groepstent is een ideale tent om met een grote groep mensen bij elkaar te slapen in één tent. De groepstent wordt dan ook vaak gebruikt door grote families die op vakantie gaan,

Tipitent.

Een tipi tent is een ideale tent om met een grote groep mensen bij elkaar te slapen in één tent. ook is de Tipitent bijzonder geschikt voor Glamping en voor families met kinderen door het aanbrengen van een binnentent.

Wij als kampeerspullenverhuur hebben gekozen voor de zogenaamde Tipitenten of ook wel Bell tenten en Saharatenten genoemd. Door hun multifunctionele inzet zijn deze tenten eigenlijk geschikt voor ieder soort kampeerder. Vooral bij Glamping kamperen zijn deze tenten een blikvanger.

Kamperen met luxe

Glamping

Opzetten.

Elke tent heeft zo zijn eigen manier van opzetten. De opblaasbare tenten, blaas je natuurlijk op met een meestal bijgeleverde pomp of met een compressor. De tunneltenten bestaan uit een aantal bogen die je of binnenin de tent of buiten de tent aanbrengt. De “Tipi” tenten hebben één middenstok. Deze tenten zijn meestal binnen een half uur op te zetten, en dus ideaal voor doortrekkers of kampeerders die het zich gemakkelijk willen maken.De andere soorten tenten bestaan meestal uit meerdere stokken en vergt meer tijd voor het opzetten. Hier moet je ongeveer tussen 1 en 2 uur voor uitrekken.

Tentstokken.

Er worden verschillende materialen gebruikt voor tentstokken. Bij grote tenten en kleine tenten maakt dit niet uit, maar wel bij het doel van de tent. Bijvoorbeeld een trekkerstent heeft andere eisen aan tentstokken dan een bijzettent. Hetzelfde geldt voor de familietenten. Hieronder een overzicht van de verschillende materialen en de voor- en nadelen voor de verschillende soorten tenten.

Glasfiber is een materiaal dat het de meest voorkomt bij de tenten in lager segment. Dit materiaal is stevig en goedkoop. Mocht je tentstok ooit breken dan is dit relatief goedkoop en makkelijk te vervangen.

Als je gaat rondtrekken met een tent dan doe je er verstandig aan niet een tent te nemen die glasfiberstokken heeft. Deze kunnen erg slecht tegen het vaak op en af breken. De stokken gaan hierdoor hard achteruit en gaan dan veel minder lang mee dan dat je de tent wat langer op een plek laat staan.

Grote tenten hebben ook glasfiber stokken, maar deze zijn dikker dan de kleine tenten. Puur om het gewicht te kunnen dragen van de tent. Kleine tenten hebben vaak een diameter van 8.5mm en grote tenten 10 tot 12mm.

De wat duurdere tenten hebben vaak aluminium stokken. Aluminium kan beter tegen de elementen van het weer en ook het vaak op en afbreken van de tent is geen probleem. Ideaal voor trekkerstenten. Ook de grotere familietenten hebben over het algemeen aluminium stokken. DAC is een merk dat aluminium tentstokken maakt. Dit is aluminium van hoge kwaliteit. Heb je aluminium van slechte kwaliteit dan heb je kans dat het eerder kapot gaat.Bij de grote tenten wordt altijd dik aluminium gebruikt. Zouden ze dit niet doen dan houden de stokken het gewicht van de tent niet.

De echte lichtgewicht tenten zijn voorzien van carbon tentstokken. Carbon staat bekend om zijn stevigheid en lage gewicht. Er hangen wel twee grote nadelen aan carbon. Het is duur in aanschaf en onder spanning kan carbon slecht tegen krachten van buitenaf zoals een bal op de tent bijvoorbeeld. Als je pech hebt kan dit ook je buitendoek beschadigen. Zet een tent dan ook nooit naast een voetbal- of volleybalveld en een carbon tent al helemaal niet.
Het kiezen voor een tent met carbon frame is een bewuste keuze. Op dit moment geldt dit als het lichtste materiaal van tentframes.

Staal. (verzinkt)

Wat ook nog gebruikt wordt zijn verzinkte stalen tentframes. Deze zijn zwaarder in gewicht, maar bij een gemiddelde diameter van 32mm en een wanddikte van 1,1mm zeer stevig.

Grondzeil.

Misschien wel het belangrijkst van de tent, het grondzeil. Deze heb je in 3 types. Los, inritsbaar en vast. De keuze is eigenlijk heel persoonlijk. Een los grondzeil is makkelijker en goedkoper te vervangen, maar water kan makkelijker de tent binnendringen bij regen. Inritsbaar en vast zijn beter om het water buiten te houden, vaak een kopschot van ongeveer 10cm dat regenwater tegenhoudt. Ook het materiaal is anders, van dun PVC tot dik canvas. Hoe dikker het grondzeil hoe minder kans op schuurtjes of gaatjes bij een niet te gladde ondergrond.

Al met al veel om over na te denken en succes bij het kiezen van een bij jou passende tent. Mocht je een tent bij ons huren, Onze tenten kun je binnen 15 minuten opzetten, bestaan uit 100% dik katoen, zijn waterdicht, hebben een grondzeil van 640 gr/m. een middenpaal van 32mm dik met een binnenrand van 11mm. Een betere tent is bijna niet te vinden.

Hulp nodig?