Gastblog door Joyce. Ook aankomende zomer is het nog niet zeker of we naar het buitenland op vakantie kunnen. Maar dat is niet erg, want Nederland heeft ook genoeg te bieden. En juist met jonge kinderen is het kamperen in Nederland ideaal omdat je daarvoor in ieder geval niet al te lang onderweg bent. Maar waar moet je op letten als je met jonge kinderen in Nederland gaat kamperen?

Kamperen met jonge kinderen

Kamperen is mij met de paplepel ingegoten en ook nu gaan wij naar de camping met de kinderen. Vroeger gingen we altijd naar dezelfde camping in Frankrijk. En nu nog gaan mijn ouders en zus naar diezelfde camping. Mijn gezin en ik houden van ontdekken en kiezen elk jaar een ander land en dus ook een andere camping. Mijn kinderen vinden het heerlijk om te kamperen. De allereerste keer was in Nederland en laat Nederland nou een heerlijk land zijn om te kamperen.

Is de camping kindvriendelijk?

Het eerste waar ik op let is of de camping kindvriendelijk is. Is het een camping voor jonge gezinnen? Je wil namelijk niet met je gezin op een camping zitten waar alleen ouderen komen. Op de website van de ANWB kun je goed zien wat de populatie is. Verder kijk ik ook wat ze te bieden hebben. Zijn ze ingesteld op jonge kinderen? Is er genoeg te doen? Zijn er veiligheidsvoorzieningen?

Heeft het sanitair kindervoorzieningen?

Ik kan mij nog goed herinneren dat we tijdens een van onze vakanties terug kwamen van een wandeling en mijn dochter van 8 maanden oud was doorgelekt. In het toiletgebouw was ik op zoek naar een ruimte waar ik haar kon verschonen. En tot mijn schrik kwam ik erachter dat dit er helemaal niet was! Geen klein badje, geen wasgedeelte en geen “tafel” waar ik haar op kon leggen. Ik heb haar toen maar meegenomen onder de douche. Sindsdien kijk ik altijd of ze iets hebben. Een badje, een kinderdouche, een laag wctje. Ik vind dat eigenlijk wel een belangrijk iets.

Is er genoeg schaduw op de campingplekken?

Voor mijn dochter heb ik een tentje gekocht waar ze overdag in kon slapen. Heerlijk met een matrasje erin zodat ik haar overal neer kon leggen. Schaduw is dan zo fijn, want in de zomer kan een tent enorm heet worden. Als je gaat kamperen met een dreumes is een slaapplek in de schaduw een must-have. Daarom kijk ik altijd of de plekken genoeg schaduw bieden. Ook fijn om lekker in de schaduw te kunnen eten na een lange, warme dag.

Een kindvriendelijk zwembad met binnenbad

Mijn kinderen zijn niet weg te slaan uit het zwembad, maar een 25 meter bad vinden ze toch wel erg saai. Vooral omdat ze beiden nog geen zwemdiploma hebben. Zij worden dan ook erg blij van een peuterbadje met een glijbaan of waterstralen. Wanneer wij naar campings kijken, kijken we ook naar het zwembad. Is het leuk genoeg voor de kinderen? Daarnaast vinden wij het in Nederland erg belangrijk dat ze ook een optie binnen hebben. Met slecht weer is het erg fijn wanneer ze hem dicht kunnen doen. Is er zowel binnen als buiten een zwembad dan is dit helemaal prima.

Is een speeltuin belangrijk?

De meeste kinderen vermaken zich ook prima zonder speeltuin. We nemen altijd genoeg spullen mee zodat ze zich ook voor onze tent kunnen vermaken. Een speeltuin is wel altijd erg leuk, maar vind ik minder belangrijk dan de bovenstaande dingen. Ik denk dat je voornamelijk naar je eigen kinderen moet kijken en dan moet beslissen hoe belangrijk je dit onderwerp vindt.

Zijn er binnen ook mogelijkheden voor jonge kinderen?

Nederland is een heerlijk land, maar het weer kan wisselvallig zijn. Als je hier gaat kamperen ben je nooit verzekerd van mooi weer. Ga je met jonge kinderen kamperen dan is het wel goed om te kijken of er ook dingen binnen zijn. Is er animatie binnen? Is er een binnenspeeltuin? Of is er ruimte om je kind binnen te vermaken? Gelukkig zijn er heel veel campings die dit bieden! Check vooral ook de omgeving. Als de camping niet veel te bieden heeft, dan de directe omgeving misschien wel.

Genoeg leuke campings in Nederland

Er zijn websites waar je deze dingen allemaal kan aanvinken. Ideaal! Zo kan je in één oogopslag zien welke campings er voldoen aan jouw eisen. Wij raden zelf in ieder geval de campings aan waar we een samenwerking mee hebben. Deze vind je onder het kopje Ingerichte Tenten. Nederland heeft ontzettend veel mooie plekjes. Kamperen in eigen land is zeker een aanrader.

Waar ga jij dit jaar heen?

Hulp nodig?