Kamperen in weer en wind. Waar moet je rekening mee houden? Wat doe je als het regent? En hoe houd je de tent droog? Alhoewel de meeste mensen alleen in de zomermaanden gaan kamperen kan dit het hele jaar door. Je krijgt dan ook te maken met verschillende weersomstandigheden. Want zelfs op de zonnigste bestemmingen kan het weer omslaan.

Ik kan me nog goed herinneren hoe een regenbui in het noorden van Spanje ervoor zorgde dat de helft van de mensen er als verzopen katten rondlopen. Tenten waren weggewaaid of juist gaan lekken doordat ze er niet op de juiste manier mee om gingen. Om dit soort taferelen te voorkomen geef ik je een aantal tips wat je kunt doen wanneer je slecht weer hebt tijdens het kamperen.

Kamperen in de regen

Vrijwel niemand vindt kamperen in de regen leuk. Maar zo af en toe een buitje hoeft helemaal niet erg te zijn. Het tikken van de regen op het tentdoek kan dan ook erg rustgevend en gezellig zijn. Mits je jezelf goed voorbereid en weet wat je moet doen om je tent en je spullen droog te houden.

De juiste plek

Een goede voorbereiding begint niet alleen bij het meenemen van de juiste spullen, maar ook bij het kiezen van de juiste plek om je tent op te zetten. Water loopt altijd naar het laagste punt. Zorg er dus voor dat je de tent op een hooggelegen plek opzet. Oh en misschien niet nodig om te zeggen, maar zet hem ook op een vlak stuk en niet op een helling.

Haringen en scheerlijnen

Om tijd te besparen gebruik je niet altijd alle haringen en scheerlijnen om je tent vast te zetten. Meestal is dat ook niet nodig. Maar tijdens een regenbui of een flinke wind is het wel van belang dat je tent goed vast zet. Zorg er ook voor dat je de juiste haringen uitkiest. De standaard haringen zijn goed voor gras en heide, maar sta je op een harde ondergrond dan kun je wellicht beter houten haringen of rots haringen gebruiken.

Maak gebruik van nokbogen

Wanneer het veel en langdurig regent dan kan het zomaar zijn dat je tentdoek te zwaar wordt. Deze gaat dan op de binnendoek hangen wat ervoor zorgt dat het doek gaat lekken. Nokbogen kunnen ervoor zorgen dat er geen waterzakken ontstaan op het dak. Nokbogen zijn ronde stokken die je tussen de midden- en zijstokken plaatst. Dit geldt natuurlijk vooral voor grote tenten.

Wat je ook kunt doen tegen plasvorming is de buitenste stokken van de tent of luifel laten zakken. Op die manier loopt het water makkelijker van de tent af. Dan moet het overigens niet al te hard waaien, anders waait je tent weg!

Overige tips voor kamperen bij slecht weer

  • Neem altijd duct tape mee tijdens het kamperen. Wanneer blijkt dat de naden van je tent toch niet helemaal waterdicht zijn, dan is deze duct tape je redder in nood.
  • Kampeer je vaker in de regen, dan is zeil met opblaasbare randen wellicht een idee. Het water blijft dan iets beter uit de tent. Heb je een seizoensplaats dan kun je er ook voor kiezen om vlonders onder de tent te leggen.
  • Zorg ervoor dat je laarzen meeneemt op vakantie. Better safe then sorry.
  • Kijk tijdens het kamperen altijd naar het weerbericht. Het is veel fijner om het slechtere weer te zien aankomen dan om erdoor overvallen te worden.
  • Waait het heel hard? Houd je tent dan dicht. Zodra de tent open staat kan de wind er makkelijker onder komen.

Kamperen tijdens een onweersbui

Naast regen kan het natuurlijk ook gaan onweren tijdens je kampeerpartijtje. In principe zit je bij een kleine onweersbui in je tent gewoon prima. Maar gaat het flink tekeer dan is het toch beter om even ergens anders te gaan schuilen. Wellicht hebben de buren wel een caravan of huisje. En anders kun je ook altijd nog bij de receptie of het restaurant gaan zitten.

Alhoewel je voor de regen juist op een hoog punt moet gaan staan is het slim om niet het hoogste punt uit te kiezen. Bliksem zoekt namelijk altijd het hoogte punt uit om in te slaan. Vermijd daarbij ook plekken naast metalen hekken en palen. Is het echt noodweer? Koppel dan alle elektrische aansluitingen los en berg ze goed op.

Conclusie

Kamperen in weer en wind hoeft dus zo erg nog niet te zijn. Mits je jezelf goed voorbereid en van te voren nadenkt over de verschillende situaties. Dan kan het kamperen in de regen zelfs nog leuk zijn. Ja ook met kinderen, maar daarover een andere keer meer.

Heb jij wel eens gekampeerd in de regen? Wat vond je ervan?

Hulp nodig?