In het begin van het nieuwe jaar worden er weer veel vakanties geboekt. Maar hoe bepaal je wat voor een vakantie je überhaupt wilt? Ga je richting de zon of zoek je juist de sneeuw op? Kies je voor een all inclusive hotel of wil je toch liever op de camping? En als je hier dan keuzes voor hebt gemaakt, waar ga je dan heen? In deze blog zetten we de keuzes voor je op een rijtje, zodat je hopelijk wat makkelijk een vakantie(bestemming) uit kunt zoeken.

Stel jezelf een aantal vragen

Voordat je kunt kiezen naar welke vakantiebestemming je wilt is het eerst handig om jezelf een aantal dingen af te vragen.

  • Met wie ga je op vakantie? Wanneer je met kleine kinderen op vakantie gaat dan kies je vaak voor een ander soort vakantie en een andere bestemming dan wanneer je bijvoorbeeld met een groep vrienden gaat. Daarom is het goed om stil te staan waar jouw vakantiegezelschap uit bestaat
  • Wanneer ga je op vakantie? Wil je in maart op vakantie maar wel zon dan ga je sneller naar het zuiden dan het noorden. Dus ook de tijd van het jaar heeft invloed op jouw keuze van de vakantie.
  • Wat voor soort vakantie wil je? Ga je alleen met volwassenen op vakantie en wil je een adults only vakantie dan is een familiecamping of -hotel geen handige keuze. Ook het budget is natuurlijk van belang. Ga je voor een budget vakantie waarin je probeert zo goedkoop mogelijk te gaan of kies je juist voor luxe? Daarnaast is het vervoersmiddel natuurlijk ook iets om over na te denken. Wil je een vliegvakantie of ga je met de auto?
  • Hoe lang wil je reizen? Vind je het niet erg om lang onderweg te zijn of wil je het liefst binnen drie uur op de vakantiebestemming zijn?

Wat wordt jouw vakantiebestemming?

Voordat je een vakantiebestemming uit kunt zoeken is het slim om na te denken wat voor een vakantie je wilt. Lig je het liefst de hele dag op het strand of aan het zwembad? Of ga je voor een wat actievere vakantie? Misschien wil je juist dingen gaan doen als bergbeklimmen, raften en andere activiteiten. Of ben je meer van de cultuur en natuur en slenter je graag door kleine dorpjes?

Kijk bij het uitzoeken van een bestemming niet alleen naar de vele mooie foto’s maar zoek echt uit wat er op de bestemming allemaal te doen is.

Waar en hoe zoeken naar vakantie?

Wanneer je een beeld hebt gevormd van hoe jouw vakantie eruit moet zien kun je op zoek gaan naar de ideale bestemming. Het uitzoeken van een vakantie is voor vele al onderdeel van de voorpret. Voor mij in ieder geval wel. Ik vind het heerlijk om bijvoorbeeld het internet rond te struinen op zoek naar een bestemming die bij onze voorkeur past. Er zijn verschillende kanalen via waar je op zoek kunt gaan naar een vakantie en een bestemming.

Familie en vrienden

Je kunt natuurlijk afgaan op de ervaringen van familie en vrienden. Je hebt diverse mensen gehoord over een bepaald gebied in Oostenrijk of over die ene geweldige camping in Zuid Frankrijk. Vaak raak je getriggerd door de mensen om je heen. Zo gaan kennissen van ons elk jaar naar Zeeland en hoor ik daar de leukste verhalen over. Of wat dacht je van touren door Canada, iets wat mijn ouders een aantal jaar hebben gedaan. Allemaal bestemmingen die ik nu op mijn lijstje heb gezet van mogelijke vakanties.

Reisblogs

Tegenwoordig heb je ook diverse reisblogs waar ervaringsverhalen op staan. Sowieso worden ervaringsverhalen vaak als meest betrouwbaar gezien. Want wie geloof je eerder over een bepaalde bestemming? Een reisbureau die hun reizen wil verkopen of die ene blogger die toevallig ergens op vakantie is geweest? De foto’s die door reisbloggers gebruikt worden zijn vaak ook meer op de waarheid berust. Alhoewel ook zij hun foto’s kunnen bewerken zal het in ieder geval minder gestyled zijn dan bij een vakantie aanbieder. Daarom gebruiken wij bij kampeerspullenverhuur ook het liefst foto’s van onze klanten.

Vakantiebeurs

Wil je inspiratie op doen kun je natuurlijk ook naar de vakantiebeurs gaan. Dit jaar is de vakantiebeurs van 16 tot en met 19 januari in de Jaarbeurs te Utrecht. Het is de vijftigste editie dus er wordt groots uitgepakt met artiesten en andere toffe activiteiten. Ook zijn er diverse routes die je kunt bewandelen, bijvoorbeeld de kidsroute waarbij je niet alleen kindvriendelijke bestemmingen tegenkomt maar je de kinderen ook meeneemt op ontdekkingstocht over de wereld. Kaartjes kosten in de voorverkoop €12 maar er is via de spoordeelwinkel ook een leuke actie te vinden in combinatie met een treinkaartje.

Zoeken op Google

Wil je een zonvakantie in het hoogseizoen dan kun je daar natuurlijk ook op zoeken via Google. Dan kom je allerlei websites en bestemmingen tegen. Aan jou dan de taak om door al die verschillende aanbieders en bestemmingen jouw eigen vakantiebestemming te vinden. Voor de een is dat dan ook echt een hobby om te doen, een ander houdt zich daar liever niet mee bezig.

Reisbureau

Je kunt natuurlijk ook al je voorkeuren doorgeven aan een reisbureau. Dan zoeken zij er een aantal leuke vakanties bij uit die ze met jou overleggen. Zij weten vaak alle ins en outs over bepaalde bestemmingen en hebben een heel systeem tot hun beschikking. Wil je dus liever niet zelf zoeken en laat je het graag aan een ander over, dan is dat een mooie optie. Ook omdat je daarna het boeken zelf ook uit handen kunt geven.

Instagram

Wat je tegenwoordig ook veel ziet is dat mensen gaan zoeken naar vakanties en bestemmingen via Instagram. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op een hashtag. Denk aan #zomervakantie #kamperen #glampingnotcamping en zelfs #allinclusive. Heb je al een bepaalde bestemming op het oog dan kun je niet alleen op hashtags zoeken, maar ook op locatie. Ideaal. Zo zie je vaak foto’s voorbij komen die door vakantiegangers zijn gemaakt. Krijg je meteen een goed beeld van zo’n bestemming. Ook wij zijn te vinden op Instagram, dus mocht je ons niet volgen doe dat dan alsnog. Onze hashtag #kampeerspullenverhuur volgen is natuurlijk ook leuk.

(Reis)boeken

Ben je meer van het opdoen van inspiratie of uitzoeken van leuke uitstapjes via boeken dan zijn er in de bibliotheek natuurlijk genoeg reisboeken te vinden. Of ga bij een reisbureau langs en haal daar wat reisgidsen op. Natuurlijk kun je ook online op zoek gaan naar reisboeken over een bepaalde bestemming. Zo heb je op bol.com een enorme keuze aan boeken over diverse bestemmingen maar ook over soloreizen, backpack bestemmingen en natuurlijk ook boeken over kamperen.

Hoe kies jij jouw vakantie(bestemming) uit?

Hulp nodig?