Je hebt eindelijk besloten wat voor een vakantie je wilt – je gaat kamperen – en wat de bestemming wordt. Dan komt de volgende uitdaging. Namelijk het uitzoeken van de vakantie. Wanneer je een beetje op mij lijkt dan keer je graag terug op een plek waar je al bent geweest. Daar ken je namelijk alles al en weet je dat de camping naar je zin is. Maar ondanks mijn neiging om terug naar het vaste honk te keren ben ik de afgelopen jaren toch vaker naar nieuwe plekken geweest. De grote vraag was echter wel telkens: hoe kies je een camping uit? Waar let je op?

Camping uitzoeken

Bij het uitzoeken van een camping is het belangrijk om in ieder geval duidelijk te hebben wat je eigen wensen zijn. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten met welk kampeermiddel je gaat en hoe je de vakantie ziet. Ga je voor rust dan is een familiecamping misschien niet de beste keus. Wil je juist animatie voor de kinderen dan weer wel.

Wat is de criteria?

Voordat je gaat zoeken naar de ideale camping maak je eerst een lijst met criteria. Waar moet jouw ideale camping aan voldoen? Wanneer je nog geen kampeerervaring hebt weet je misschien niet altijd waar op te letten, vraag het dan eens aan anderen waar zij naar kijken. Zo kijken wij onder andere naar de ligging van de camping, hoe groot hij is, hoe groot de kampeerplekken zijn, of er animatie is voor de kinderen en is er een zwembad (ook weer voor de kinderen).

Naast onze waslijst met criteria maken we ook onderscheid tussen iets wat echt belangrijk en iets wat ‘leuk is wanneer het aanwezig is’. Zo vinden we animatie op een camping fijn maar geen must, terwijl een winkeltje op de camping toch wel een must is. En zo prioriteren we alle criteria.

Rondneuzen op de kaart

Wanneer je een bestemming hebt gekozen is het slim om eerst eens op de kaart (bijvoorbeeld google maps) te kijken welk gebied je het meest interessant vind. Misschien wil je het liefst zo dicht mogelijk bij een bepaalde stad in de buurt zitten of juist ver er vanaf. Wil je aan het water dan kun je ervoor kiezen om alleen te kijken naar campings aan zee, maar wie weet stroomt er wel een prachtige rivier door de regio. Door op die manier te kijken kun je alvast een eerste lijstje maken met interessante campings. Laat je echter niet alleen door dit lijstje leiden, niet alle campings staan direct op die eerste kaart.

Check recensies

Natuurlijk wil je ook recensies checken van anderen. Dit kun je tegenwoordig heel makkelijk via allerlei websites zoals Zoover. Kijk vooral naar de dingen die jij echt belangrijk vindt zoals schone douches. Laat je echter niet afschrikken wanneer er af en toe iemand klaagt. Als er van de 1000 reviews drie slecht zijn laat je dan vooral niet door die slechte reviews leiden. Er zijn altijd mensen die ergens op aan te merken hebben.

Kijk naar de visuele info

Foto’s in brochures en websites van de desbetreffende campings zijn vaak op hun voordeligst gemaakt. Daarom is het slimmer om naar de social media accounts te gaan en te zien of daar foto’s zijn gedeeld van klanten. Zoek naar filmpjes via YouTube of naar afbeeldingen via Google. Zo kom je vaak video’s of foto’s tegen van kampeerders. Deze zijn een stuk waarheidsgetrouw. Zo heb ik zelf eens een video gemaakt over onze vakantie naar een camping in Italië waarop je ook een deel van de camping zelf kon zien. Deze wordt nog steeds veel bekeken door mensen die erheen willen.

Vraag het anderen

Naast recensies van vreemden is het natuurlijk ook een goed idee om familie, vrienden en kennissen om ervaring te vragen. Er is altijd wel iemand die naar hetzelfde land of gebied is geweest en jou een camping kan aanraden. Misschien hebben zij zelfs wel een fotoalbum zodat je ook echt kunt zien hoe het eruit ziet daar.

Kampeerplekken

Alhoewel de kampeerplekken eigenlijk onder het stukje ‘criteria’ vallen benoem ik deze toch even apart. Want dit is voor ons echt een harde eis. Hoe zien de kampeerplekken eruit? Zijn ze afgeschermd? Zijn er verschillende groottes van kampeerplekken en wat is de fijnste plek op de camping? Deze eisen die bij de kampeerplekken horen zijn voor iedereen ook weer anders. De een wil juist een afgeschermde plek en de ander vind het prima om op een open veld te staan. Ook de grote van een plek is voor iedereen anders. Onze tenten hebben toch wel wat ruimte nodig, heb je echter een klein pub tentje dan hoeft de plek niet zo groot te zijn.

Wij zijn benieuwd, hoe kies jij een nieuwe camping uit?

Hulp nodig?