Het is lente. Dat zie en voel je aan alles. De temperaturen worden hoger, de zon schijnt en de lucht is blauw, er komen weer blaadjes en bloemetjes aan de bomen, struiken en planten. Alles ziet er uit als een prachtig voorjaar. Echter door het Corona virus zitten de meeste mensen thuis. En dus ook de kinderen. Gelukkig is er genoeg te doen wanneer je een tuin hebt. En het leuke van deze activiteiten is dat je ze ook op de camping kunt doen wanneer dit weer mogelijk is.

Leuke activiteiten voor de kinderen in de tuin / op de camping

Bewegen

Een van de voordelen van het hebben van een tuin is dat je kinderen lekker even in beweging kunnen zijn. Hoe groot of klein je tuin ook is, er valt altijd iets te bedenken. Heb je een wat grotere tuin dan is het een idee om er een trampoline neer te zetten. Hierop kunnen kinderen zich uren vermaken. Lekker springen. Allerlei kunstjes doen. En als het warm weer is zet je er een sproeier onder. Pret gegarandeerd.

Daarnaast kun je ook allerlei sporten uitoefenen. Zet er mini goaltjes neer en je kunt voetballen. Heb je die niet dan maak je van een muur een goal met stoepkrijt bijvoorbeeld. Je kunt er badmintonnen, met de bal overgooien of je maakt samen met je kinderen een parcours. Deze kun je met stoepkrijt maken, in combinatie met mini pionnen, een hoepel, springtouw en nog veel meer. Wees creatief en je hebt er voorlopig geen kind aan.

Stoepkrijten

Een van de dingen waar mijn kinderen zich het meest mee vermaken is stoepkrijt. Dat komt omdat je er zoveel mee kunt. Ze kunnen helemaal zelf creatief aan de slag met hun stoepkrijt. Maar weten ze even niets te bedenken geef ze dan de volgende opdrachten:

  • Teken de schaduw van voorwerpen of een persoon na.
  • Maak een mooie mozaïek. (Hier kun je ze wel mee helpen door bijvoorbeeld met schilderstape op de muur of grond een figuur te beplakken.
  • Maak een meterslange hinkelbaan
  • Schrijf woorden. Per tegel één letter. Wie maakt het langste woord?
  • Je hebt tegenwoordig bij winkels als de Action ook grote sjablonen speciaal voor stoepkrijt. Laat ze daarmee aan de slag gaan.

Lees ook: Kamperen met kinderen wanneer het regent | 9 tips

Voertuigen

De meeste kinderen hebben ook wel een step, loopfiets, skateboard, fiets, tractor of in ieder geval een van deze dingen. Daarmee kun je in de tuin natuurlijk ook lekker spelen. Is je tuin hier echt te klein voor dan laat je ze toch even een rondje om het huis? Mits je in een rustige straat woont en je kinderen niet te jong zijn natuurlijk.

Water en zand

Met water en zand kun je ook alle kanten op. Lekker in de zandbak spelen. Kinderen hebben dan niet eens veel nodig om zich uren te vermaken. Al neem je de duplo poppetjes mee naar buiten of je geeft ze ijsjesvormen. Kunnen ze doen alsof ze een ijskraam hebben. Heb je geen zandbak? Koop dan toch eens een zak speelzand bij de bouwmarkt. Hier kun je namelijk een zandtafel mee vullen bijvoorbeeld. Of gewoon een bak met zand, met een bak met water ernaast en lekker kliederen maar.

Wanneer kinderen water en zand hebben hoef je ze eigenlijk niet eens meer iets extra’s te geven. Hiermee bedenken ze zelf wel hun eigen spel. Je zult je verbazen wat deze simpele dingen met een kind doen. Laat ze maar eens moddertaartjes maken en deze versieren met steentjes en takjes en andere dingen die ze in de tuin vinden.

Picknicken

Bij picknicken denk je vaak aan ergens in een park of op de hei. Misschien zelfs in het bos. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon picknicken in de achtertuin. Het fijne daarvan is dat je niet van alles mee hoeft te sjouwen en je dus alles bij de hand hebt. Leg een groot kleed neer, misschien zelfs wat kussens om op te zitten en je hebt je picknickplek al. Het mooie van dit is ook dat je helemaal geen speciale dingen hoeft te doen. Al smeer je gewoon wat boterhammen met een bakje fruit erbij en twee bekers ranja. Alleen het feit al dat de kinderen niet binnen netjes aan tafel hoeven te zitten vinden ze al leuk.

Natuurlijk is het altijd nóg specialer wanneer je ook iets aparts maakt. Dat kan zijn poffertjes, lekkere cakejes, wraps en nog veel meer. Net een beetje anders dan anders dus.

Kamperen

Wanneer je net als wij alleen maar tegels in de tuin hebt dan is kamperen in je eigen tuin iets moeilijker. Maar heb je net als mijn ouders een mooie tuin met een groot stuk gras dan kun je daar gewoon een tent opzetten. Hoe leuk is het om te kamperen in je eigen tuin? Voor de kinderen is dit een groot avontuur. Dus had je eigenlijk een vakantie gepland dit voorjaar die nu niet doorgaat? Dit is voor de kinderen vooral een leuk alternatief. Overigens ook wanneer je dit niet gepland had.

Tipi of tent

Vind je kamperen net iets te ver gaan of heb je zelf geen tent? Dan kun je natuurlijk ook met wat dekens een hut maken. Of misschien heb je wel zo’n katoenen tipi tent. Leuk voor overdag met een kleedje erin en wat kussens erbij. Kunnen ze zich fijn “verschuilen”.

Tover verven

Je zou het misschien niet verwachten, maar met een kwast en een bakje water kunnen jouw kinderen zich uren vermaken. Want in dat bakje zit geen gewoon water, nee het is toververf. Hiermee verf je de mooiste dingen op de muren of tegels. En wat nou zo bijzonder is? De tekening verdwijnt na verloopt van tijd. Kun je mooi weer iets nieuws maken.

Beestjes zoeken

Heb je een tuin met veel groen dan grote kans dat er ook allerlei beestjes in de tuin te vinden zijn. Om een of andere reden vinden kinderen het altijd leuk om deze te zoeken. Nu is zoeken al een leuke activiteit maar het maakt het nog leuker wanneer ze er ook een foto van mogen maken. Geef ze bijvoorbeeld een oude camera of een oude telefoon. Kun je naderhand aan de hand van de foto’s kijken welke beestjes ze allemaal gevonden hebben. Leren ze er ook nog van.

Tekenen met schaduw

Is er geen wolkje aan de lucht dan is het leuk om iets te doen met schaduwen. Houden jouw kinderen net zoals die van mij van tekenen dan is dit een leuke activiteit. Zoek in de speelbak een aantal plastic dieren uit (wij hebben zo’n bak vol dierentuin dieren bij de Hema gekocht) en zet ze buiten op de grond. Leg er een wit A4tje onder en zet de dieren zo dat de schaduw op het A4tje valt. Zo kunnen de kinderen de dieren natekenen en later zelf inkleuren.

Tuinieren

Of het nou onkruid verwijderen is of lekkere schoffelen in het zand, meehelpen in de tuin is een van de favorieten activiteiten hier. Worden ze overigens ook lekker moe van en slapen ze ‘s avonds wat beter. Of oudere kinderen dit ook nog leuk vinden weet ik overigens niet. Mijn kinderen zijn nog jong.

Auto wassen

Naast dat spelen met water een groot succes is, is het wassen van auto’s dat ook. Geef ze een emmer met sop, een grote spons en laat ze lekker meehelpen. Natuurlijk moet je het daarna zelf ook nog eens doen. Maar dit is een leuke activiteit om vooral samen te doen. Wij doen dit overigens wel alleen als het wat warmer weer is, ze worden namelijk zo snel zelf nat. Dat wil je niet in de winter.

Flessenvoetbal

Dan de laatste activiteit. Eentje die je in de tuin kunt doen, maar ook gewoon in de straat. En dat is flessenvoetbal. Dit deed ik als klein meisje al en is nog steeds een leuke activiteit. Het enige wat je nodig hebt is een bal en twee flessen gevuld met water. De dop blijft eraf. Zet ze op gepaste afstand van elkaar en probeer met de bal de fles van je tegenstander om te schoppen. Je kunt helemaal je eigen regels bedenken. Bijvoorbeeld dat je de fles pas rechtop mag zetten als je de bal hebt. Of dat je de bal alleen mag gooien in plaats van schoppen.

Zoals je ziet zijn er meer dan genoeg activiteiten te bedenken voor in de tuin. En de meeste activiteiten kunnen ook makkelijk op de camping. Je zult ook gemerkt hebben dat ik niet eens alles heb genoemd. Denk bijvoorbeeld aan springtouwen. Of leuke balspelletjes. Of wat denk je van bellenblazen, knikkeren en hoelahoepen?

Wat vinden jouw kinderen de leukste activiteiten voor in tuin / op de camping?